GOOGLE PLAY - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
KİTAPYURDU - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
ISBN 978-625-8048-72-8
Baskı
Sayısı: 1
Sayfa
Sayısı: 262
Yayın
Tarihi: Haziran 2022
Dili:
Türkçe
Kitap Hakkında
Hemen belirtelim ki; bu kitap, Türk Basınında İstihdam ve Ücret Politikası isimli doktora tezimden türetilmiştir. Yine belirtelim ki bu çalışma, Türk ve dünya basınında 1994 yılı ve öncesini kapsamaktadır.
Halkın “sesi”, “gözü”, “kulağı” gibi ifadelerle tanımlanan basın, kurum ve sektör olarak diğerlerinden oldukça farklı bir konuma sahiptir. Zira basın her ne kadar mülkiyet açısından özel bir işletme ise de, kamusal hizmet üretmekte ve politik, ekonomik, sosyal-kültürel boyutları ve işlevleri olan bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla basın, “haber verme”, “aydınlatma” ve “kamuoyu oluşturma” yönüyle diğer özel sektör kurumlarından ayrılmaktadır. Bu nedenle basın sektörü analiz edilirken (incelenirken), bu son derece özel ve önemli konumu dikkate alınmalıdır.
Basın sektörü tüm dünyada o kadar ayrı ve önemli bir konuma sahiptir ki, bu konumundan ötürü “yasama”, “yürütme” ve “yargı”dan sonra “4. güç” olarak kabul edilmektedir. Kuşkusuz önemli bir konuma sahip olan bu güçteki bir organ, öncelikle “tutarlı” olmalıdır. Zira bize göre basın için “doğruluk’’, “güvenilirlik” ve “objektiflik’’ temel koşullardır. Başka bir anlatımla bu ilkeler, basın için “olmazsa olmaz” koşullardır.
Bu koşullardan birini yerine getiremeyen basın, işlevlerini yeterince gerçekleştiremez. Örneğin, hukukun üstünlüğüne ilişkin yazılar yayımlayan basın, hukuku “ihlal” ederse güvenilirliğini yitirir. Reel ücretlerin sürekli gerilediğini, işçi haklarının tırpanlandığını “haber’’ konusu haline getirip, “toplu işten çıkarmalara” karşı çıktıktan sonra, bunları kendi içinde uygulayamaz, hatta ihlal edip benzer davranışlara girerse “tutarlılığını” kaybeder, kamuoyunu oluşturma ve kamuoyunu bilgilendirme işlevini yerine getirmekte zorlanır.