GOOGLE PLAY - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
TRENDYOL - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
KİTANTİK - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
AMAZON - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
ISBN: 978-605-80644-3-0
Baskı Sayısı: 1
Sayfa Sayısı: 358
Yayın Tarihi: Kasım 2019
Dili: Türkçe
Kitap Hakkında:
Köy Enstitüleri, Türkiye eğitim tarihinde, kısa süre yer almasına karşın güçlü etkileri olan ve etkileri halen süren bir öğretmen yetiştirme, eğitim ve kalkınma modelidir. Türkiye’nin o dönemdeki toplumsal, siyasal ve ekonomomik gerçeklerine uygun olarak kurulmuş özgün bir yapıya sahiptir. Kırsal kalkınma ve tolumsal aydınlanmaya olan somut ve işlevsel katkılarıyla iz bırakmış; uygulamalarından çok sayıda öyküler çıkmıştır. Aslında her Köy Enstitüsü ve her bir Köy Enstitülü öğretmen bir eğitim öyküsüdür.
Günümüzde Köy Enstitüleri biraz özlenen ve birazda imrenilen bir öyküden daha fazlasıdır. Eğitim açmazı içinde bulunan günümüz Türkiye eğitimine birçok çözüm seçeneğini içinde barındırmaktadır. Onun içindir ki, yaklaşık 70 yıla yakın süre önce kapanmalarına karşın gündemdeki yerini ve güncelliğini korumaktadır. Nitekim halen üzerine paneller, konferanslar ve sempozyumlar düzenlenmekte; makale ve kitaplar yazılmaktadır. Şüphesiz ki, bunlar artarak devam edecektir.
Rating Academy tarafından 2-3 Mayıs 2019 tarihlerinde Çanakkale’de gerçekleştirilen “Köy Enstitüleri ve Eğitimde Yeni Arayışlar” konulu IV. Uluslararası Rating Academy Kongresi de bu etkinliklerden birisi olup sürekli olması hedeflenmektedir. Düzenlenen bu ilk kongrede çok sayıda konuşmacı, değerli sunum ve bildirileri ile önemli katlılarda bulunmuşlardır. Bu değerli çalışmalar içerisinden seçilen ve yazarlarınca izin verilen makalelerin bir kitapta toplanması; Köy Enstitülerinin anlaşılması, eğitim sistemimizin iyileşmesi ve niteliğini geliştirme yolunda bakış açılarının zenginleşmesine katkılar sağlaması beklenmektedir.
Kitap dört bölümden oluşmaktadır. Her bölümde farklı yazarlar tarafından yazılan makaleler birbiri ile bir bütünlük içerisinde verilmiştir. Birinci Bölümde Tarihi, Felsefesi ve Kurumsallığıyla Köy Enstitüleri ele anılmıştır. İkinci Bölümde, Köy Enstitülerindeki Mimari, Tasarım ve Eğitim Uygulamaları değerlendirilmiştir. Üçüncü Bölümde Köy Enstitülerinin günümüzde farklı boyutlarda uygulanabilirliği tartışılmıştır. Son bölümde ise Köy Enstitüleri felsefesi ile geleceğin nasıl inşaa edilebileceğine yönelik öngörü ve modeller ortaya konulmuştur. Çalışmalarda ortaya konulan görüş ve önerilerin sorumluluğu yazarlara aittir.
Kitabın amacına uygun bir karşılık bulması ve katkı sağlaması en büyük dileğimizdir.