KİTAPYURDU - SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
ISBN :978-625-7047-96-8
E-ISBN :978-625-7047-87-6
Baskı Sayısı: 1
Sayfa Sayısı: 100
Yayın Tarihi: Kasım 2021
Dili: Türkçe
Kitap Hakkında:
2020’nin Mart Ayı’nda Dünya Sağlık Örgütü tarafından (WHO) tüm dünyada pandemi olarak ilan edilen Covid-19 Salgını, dünya ekonomilerini etkisi altına almıştır. Beklentileri, tüketici ve üretici davranışlarını etkilemesi nedeniyle bir çok sektör değişime gitmiştir. Pandemi sürecinde yaşanan değişmelerin başında dijitalleşme gelmektedir. Şirketler bu süreçte tüketici ihtiyaçlarını karşılamak adına dijitalleşmeye önem vermiş, hane halkları da dijitalleşme sürecine girmiştir. Tüketiciler başta zorunlu ve zorunlu olmayan ihtiyaçlarını gidermek adına alış verişlerini online yollarla yapmış ve de hala yapmaktadır. Pek çok kamu dairelerinde yapılan işlemler e devlet yoluyla yapılabilmiş ayrıca bankacılık sektöründe de dijital kanallar ve bu kanalların kul- lanımı artmıştır. Bu dijital dönüşüm sayesinde, bankalar müşterilerine şubelere gitmeden dijital dağıtım kanalları sayesinde işlem yapma yetkisi tanımıştır. Pandemi sürecinde şubelerde yapılan işlemlerin bir çoğu dijital bankacılık hizmetleri sayesinde yapılır hale gelmiştir. Dijital bankacılığı teşvik etmek amacı ile bazı bankalar işlem masraflarını en asgari düzeye düşürmüşlerdir.
Pandemi kaynaklı kısıtlamaların etkisi ile karayolu taşımacılığının yanında, havayolu, denizyolu, demiryolu ve kombine taşımacılıklarda gecikmeler yaşanmıştır. Gecikmelerin etkisi sonucunda dış ticaret olumsuz şekilde etkilemektedir. Gecikmelerden ve talep değişikliğinden dolayı bazı ürünler (yaş sebze, meyve vb.) kullanılamaz hale gelmiştir. Pandemiden dolayı Tedarik Zinciri içerisindeki fiziksel dağıtım stratejileri de değişmeye başlamaktadır. Dünya genelinde üretimde ve hizmet sektöründe zorluklar yaşanmıştır. Pandeminin tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte, ekonomik faaliyetler daralmış, hane halkları gelir kaybına uğramış, birçok sektörde talebin düşmesiyle birlikte üretim azalmıştır. Hükümetler ücret sübvansiyonları ve firmalara yönelik destekler sağlamış ve bu şekilde işsizliği azaltmaya çalışmıştır.
Ayrıca pandemi ithalat ve ihracat yapan ülkelerin ticari sermayelerinde daralmalara sebep olmuştur. Sokağa çıkma yasağı, sınır kapılarından geçişlerin yasaklanması, gümrük ve seyahat fiyatlarının artması ithalat ve ihracatı olumsuz etkilemiştir. Pandemi küresel ekonomiyi ve finans piyasalarını etkilemenin yanında bu etkiler sonucu hükümetlerin de bir dizi önlem paketleri açmasın sebep olmuştur. Tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’yi de hem arz hem talep yoluyla etkilemiş bir takım önlemler Türkiye’de de alınmıştır. Özellikle yaklaşık 1.5 sene okulların online eğitim vermesi, bazı sektörlerde çalışanların home-ofis çalışması, mesai saatlerinin azaltılması, sosyal mesafeye dikkat edilerek belli saat aralıklarında marketlerden alış veriş yapılması, bazı iş yerlerinin kapatılması sayılabilecek en çarpıcı önlemler arasında yer almaktadır. Alınan bu önlemlerle vaka sayılarının düşmesi beklenmiştir.
Bu kitap çalışması, pandeminin Türkiye ekonomisini hangi boyutta ne ölçüde etkilediğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca durum değerlendirilmesine de yer verilmiştir. Her ne kadar pandemi başlangıçta negatif bir dışsal şok olarak görülse de bu negatif dışsal şoku fırsata çevirerek pandeminin ekonomilerin kalkınmasında ve büyümesinde bir fırsat olarak görülmesi tüm sektörler açısından önem arz etmektedir. Bu bilinçle bu konjonktüre ayak uydurulması her sektörün üzerine düşen görevi yapması gerekmektedir. Saygılarımla...